Шинка із свинини в домашніх умовах
Інгредієнти:
Свинина (лопатка) – 700 г
Свиняча (грудинка) – 300 г
Сіль кухонна – 15 г
Часник сухий – 1 ч.л.
Перець мелений – 1 ч.л.
Вода холодна – 100 мл
Приготування:
Свинина нам знадобиться двох видів – пісна і з жирком (ідеальний варіант – грудинка). Грудинку наріжемо дрібно, а пісне м’ясо – побільше. Жирної свинини для домашньої шинки потрібно взяти приблизно третю або четверту частину від загальної кількості м’яса.
На кілограм м’ясної маси беремо загальна кількість солі 15 г.
Додаємо холодну воду і масажуємо масу не менше 20 хвилин: потрібно щоб м’ясо стало липким і однорідним за консистенцією. Далі поміщаємо цю масу в целофановий мішок і на дві-три доби кладемо в холодильник для дозрівання.
Після дозрівання м’ясо набуде більш насичений червоний колір. Додамо сухий часник і перець (і інші спеції, якщо ви вирішите їх додати). Ретельно вимісити масу і залишимо ще на 2 години.
Масу ми будемо розкладати в оболонку. У мене оболонка діаметром 45 мм, але для шинки можна використовувати і більш товсту – 60 мм або 120 мм.
Оболонку помістимо на пару хвилин в холодну воду, вона розм’якне і стане податливою.
Наповнюємо оболонку через спеціальну насадку на м’ясорубку. Робимо рулетики потрібної нам довжини і перев’язуємо шпагатом. Доводилося мені обходитися і без м’ясорубки, коли не хотілося її діставати. Я набивала оболонку вручну, але тоді ковбаски потрібно робити невеликими.
Можна приступати до варіння. Потрібно набратися терпіння, так як для варіння шинки потрібен спеціальний температурний режим. Розміщуємо ковбаски в холодну воду, доводимо температуру до 50 градусів і варимо при такій температурі 3 години (не даємо воді нагрітися). Потім збільшуємо температуру до 80 градусів і варимо так годину. Якщо ми запакували наше м’ясо в товсту оболонку (120 мм), то варимо при 80-ти градусах півтори години.
Далі охолоджуємо і можемо насолоджуватися натуральною шинкою зі свинини, приготовленою в домашніх умовах.
А ось так виглядає наша домашня шинка зі свинини в розрізі. Їмо і насолоджуємося.